Dentoplant fogászati és implantológiai rendelő - Szeged

BLOG

A fogászati implantáció, vagy fogbeültetés egy olyan korszerű fogpótlási eljárás, melynek során a fogatlan állcsontba műgyökeret ültet be a szájsebész, annak érdekében, hogy erre fogpótlást lehessen rögzíteni.

A fogbeültetésre készített rögzített fogpótlások tervezése már a fogbeültetést megelőzően elkezdődik. És bizony az időzítésen nagyon sok múlhat. Már a rossz fogak eltávolításakor tudnunk kell, hogy a páciens milyen fogpótlást szeretne és amennyiben implantációt tervezünk, a fog eltávolítását is megfelelően kell időzíteni ahhoz, hogy a lehető legtöbb csontmennyiséget meg tudjuk őrizni. Ha a fogeltávolítás és a fogbeültetés között sok idő telik el, akkor biztosan „összeesik” a fogeltávolítás helye. Így a fogbeültetés időzítésének kérdésköréhez szorosan kapcsolódik a fogeltávolítás helyének alveólus prezervációval történő ellátása is.

 

Mi történik fogeltávolítás után a csontban?

Fogeltávolítást követően az állkapocs csontmennyisége csökken. Szakirodalmi adatok szerint a foghúzás után a fogat közvetlenül körülvevő, úgynevezett „köteges” csont az első pár hétben elkezd felszívódni, ami jelentősen hozzájárul az alveólus (fogeltávolítás helye) leépüléséhez és az állcsont több dimenzióban történő zsugorodásához.

(Huynh-Ba G, et al.: Clin Oral Implants Res 2010; 21: 37-42., Januario AL, et al.: Clin Oral Implants Res 2011; 22(10): 1168-71., Araujo MG, Lindhe J: Journal Clin Periodontol 2005; 32: 212-18.)

A fogeltávolítást követően az esetek 50%-ban az állcsont felszívódása az állkapocs gerinc vastagságát érinti jelentősebben, ami az esetek 2/3-ban már az első 3 hónapban kialakul.
(Schropp 2003.)

A fogbeültetés időzítése szempontjából az alábbi csoportokat különböztetjük meg a fogeltávolítás időpontja és a fogbeültetés között eltelt idő függvényében:

1. Azonnali implantáció:

Az azonnali implantátum behelyezéssel időt, pénzt és csontot lehet megmenteni, de csak akkor, ha megfelelőek a körülmények. Az azonnali technikának szigorúan körülírt kritériumai vannak, amelyeket be kell tartani a sikeresség érdekében. Ha a páciens fogbeültetést szeretne, akkor minden fogeltávolítást úgy kell kiértékelni, hogy alkalmas lehet-e az azonnali implantátum behelyezésre, vagy sem. 

Azonnali fogbeültetésről akkor beszélünk, amikor a fog extrakcióját követően azonnal behelyezésre kerül az implantátum, vagy egy másik megfogalmazás szerint az implantátum a fogeltávolítás napján kerül behelyezésre. Az azonnali fogbeültetést gondos tervezés előzi meg, melynek során fel kell mérni a fog körüli csontállomány dimenzióit, kiemelten a bukkális csontfal épségét és vastagságát, az íny biotípusát. Amennyiben kezelőorvosunk alkalmasnak találja a csontviszonyokat az azonnali fogbeültetésre és a fogeltávolítást követően is sikerült a bukkális csontfal épségét megőrizni, akkor mindenképpen több csontszövetet lehet megőrizni azonnali implantációval.

 

2. Korai fogbeültetés:

A hivatalos definíció szerint korai implantátum behelyezésnek azt a műtét típust nevezzük, amikor vagy a lágyszöveti gyógyulást (4-8 hét) vagy a csontszövet részleges gyógyulását (12-16 hét) kivárjuk. Az idő intervallumokat észlelve érthető, hogy az alveólus csontja ezalatt igen jelentősen visszahúzódik.

 

3. Késői implantáció:

Késői implantátum behelyezésről akkor beszélünk, ha a fogeltávolítást követően a csontszövet teljes gyógyulását kivárjuk, legalább 6 hónap gyógyulási időt kivárva. Késői implantátum behelyezésről beszélünk akkor is, amikor a páciens már nem is emlékszik mikor vesztette el a fogát, sok-sok évvel követi a már gyógyult fogatlan állcsontba az implantáció.

 

Dr. Maráz Kinga
Dentoalveoláris sebész szakorvos

Ha fogbeültetésen gondolkozik, vagy tájékozódni szeretne a témában, információkért, személyre szabott tanácsadásért keressen bennünket bizalommal az alábbi telefonszámon +36 30 264 5024 vagy kérjen konzultációs időpontot az űrlap kitöltésével!

Érdekességekért, aktualitásokért, friss hírekért kövesse Facebook oldalunkat és Instagram oldalunkat!

Ha többet szeretne tudni a az implantációról vagy a rendelőnkben elérhető csúcsminőségű Nobel Biocare implantátumokról , akkor ajánljuk Önnek további blogcikkeinket:
https://dentoplant.hu/fogbeultetes-elso-lepes-a-tervezes
https://dentoplant.hu/fogbeultetes-kompromisszumok-nelkul
https://dentoplant.hu/legkorszerubb-fogpotlasok-a-dentoplant-fogaszati-rendeloben
https://dentoplant.hu/fogbeultetes-az-iny-vedelmevel-a-nobel-biocare-on1-fejlesztese
https://dentoplant.hu/utmutato-fogaszati-implantatum-valasztashoz